Известният плаж „Мая Бей“ в Тайланд ще бъде затворен за два месеца

0

Известният плаж „Мая Бей“ в Тайланд е затворен по време на сезона на мусоните от 1 август до 30 септември за естествена рехабилитация, съобщи днес в. „Банкок Пост“ (Bangkok Post), цитирайки Рачанок Фаеной, ръководител на местният национален парк.

Заливът, разположен на остров Фи Фи Ле, стана известен благодарение на холивудския филм от 2000 година „Плажът“ с участието на Леонардо ди Каприо, припомня ДПА.

От години туристи масово пътуват до необитаемия остров в архипелага Фи Пи, за да се любуват на залива, превръщайки го в пренаселен кошмар.

Десетките лодки, пристигащи там всеки ден, са унищожили рифа и коралите и са изплашили местните чернопери акули, докато наоколо се трупат боклуци.

След като морски биолози призоваха властите да затворят плажа, той беше затворен през юни 2018 година за три и половина години.

През януари 2022 година заливът беше отново отворен за туристи при спазване на строги правила.

Най-важната промяна е, че в залива вече не се допускат лодки, нито пък плувци и гмуркачи с шнорхел. Освен това боят на посетителите е намален.

Новото затваряне по време на сезона на мусоните също е свързано с безопасността на посетителите, каза Фаеной.

Повечето гости пристигат от съседния остров Фи Фи Дон с традиционни дълги лодки. Когато вали и вълните са високи, е трудно за лодките, някои от които са много стари, да акостират в залива „Лох Сама“ (Loh Sama), откъдето сега посетителите отиват пеша до залива „Мая Бей“.

Фаеной допълни, че отсега нататък плажът ще бъде затварян всяка година през август и септември.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук