От групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“) в СОС излязоха с декларация по повод две години от началото на войната в Украйна

0
сн. БТА

От групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“) в Столичния общински съвет (СОС) излязоха с декларация по повод две години от началото на войната в Украйна. Декларацията беше прочетена в началото на заседанието от общинския съветник Веселин Калановски. 

Погазването на мира, международния правов ред и териториалната цялост на Украйна започна преди цяло десетилетие с окупацията на Кримския полуостров и сепаратистката кампания в Донецк и Луганск, каза Калановски. По думите му системният терор, бомбардировките и избиването на цивилни, отвличането на деца и русифицирането на украинци в окупираните от Кремъл територии, са прогонили милиони украинци от родната им земя.

В декларацията се посочва, че е жизненоважно за бъдещето на нашия свят помощта за Киев и смелия украински народ да не се разколебава, а да се усилва и да продължи толкова дълго, колкото е необходимо.

Въпреки опитите на пропутинските сили у нас да осуетят подкрепата на официална София за Киев, България решително застава на правилната страна на историята и оказва нужната военна, икономическа и хуманитарна помощ, каза още общинският съветник.

Героите на Украйна не са само на фронта и в бомбоубежищата из „тероризираните украински градове“ на хиляди километри от боевата линия, а ежедневно са сред нас – тук в София, превърнала се във втори дом за десетки хиляди деца, младежи и възрастни хора, потърсили убежище от руската агресия, каза Калановски.

По думите му отговорността на общинските съветници като политически представители в София изисква да продължат да подпомагат социално-икономическата интеграция на украинските бежанци, да създават възможности за професионалното, академичното и личностното им развитие и да направят всичко по силите си, за да е възможно украинците в София да получават подкрепата, солидарността и гостоприемството, които заслужават.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук