Пазарите ще очакват нови насоки от днешното заседание на ЕЦБ

0

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще проведе днес заседание за парична политика на фона на спадащата инфлация, леко възстановяване на икономическата активност и цялостното очакване,  че следващата промяна на водещите лихви ще бъде надолу, предаде Си Ен Би Си. Единственият въпрос за пазарите е, кога ще се случи това.

Преди няколко месеца пазарните участници бяха убедени, че мартенското заседание ще бъде решаващото, но нещата очевидно вече са различни. Така че какво може да се очаква? 

За разлика от предишните заседания въпросът за точния момент на понижението на лихвите сега ще бъде в дневния ред, отбелязва Дирк Шумахер, наблюдател за ЕЦБ в „Натиксис“.

Преразгледаните прогнози вероятно ще покажат низходящ ход на инфлацията за тази година, което ще подсили сигналите, че ЕЦБ се приближава към понижаване на лихвите, допълва експертът.

Най-новите данни за потребителските цени показаха забавяне на основната инфлация до 2,6 на сто през февруари, макар че цените на услугите за месеца нарастват с 3,9 на сто. Запазват се и други фактори, оказващи натиск върху цените като продължаващите стачки в Германия, които са ясен сигнал, че заплатите вероятно ще продължат да се повишават.

На фона на по-устойчивото от очакваното икономика на еврозоната към края на миналата година, натискът върху ЕЦБ бързо да свали ставките е по-малък. Последните данни на индексите на мениджърите по доставките (PMI) дори показват подобряване в икономическото настроение, като компонентът за услугите дори е над прага от 50 пункта, разграничаващ растеж от спад на сектора.

Поради тези причини пазарните очаквания за първо намаляване на лихвите се прехвърлят към юнското заседание на ЕЦБ. 

„ЕЦБ вероятно ще възприеме предпазлив подход, тъй като няма да иска да развали напредъка, постигнат в борбата с инфлацията в последната права до постигането на целта“, посочва главният икономист на банка „Беренберг“ (Berenberg) Холгер Шмидлинг. 

Заради това се очаква ЕЦБ да изчака до юни за първо понижаване на лихвите с 25 базисни пункта, допълва той. Колко могат да последват след това, ще зависи от икономическите данни. Известна представа за бъдещото развитие ще бъде получена днес на пресконференцията на ЕЦБ и новите прогнози. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук