Песков: Русия има готовност да се върне към зърнената сделка, когато нейните интереси бъдат защитени

0

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди днес пред журналисти руската позиция по отношение на черноморската зърнена сделка, като заяви, че Москва има готовност да се върне към нея „незабавно“, но тя трябва да бъде изпълнена в тази част, която засяга Русия, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Песков също така каза, че руският президент Владимир Путин днес разговаря по телефона с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, чиято страна беше посредник в зърнената сделка заедно с ООН през юли миналата година, допълва Ройтерс.

Според агенцията Москва се отказа от сделката миналия месец, след като се оплака, че международната общност не е успяла да гарантира на Русия да може да изнася свободно своето зърно и торове като част от споразумението.

Запитан по този въпрос, Песков каза: „Русия, както президентът Владимир Путин вече сто пъти повтаря това, е готова незабавно да се върне към самата сделка. Не само към преговорите, но и към самата сделка. Незабавно е готова да (го) направи. Просто сделката трябва да бъде изпълнена в тази част, която засяга Руската федерация. До този момент това не беше направено“, каза говорителят на Кремъл, цитиран от ТАСС.

Западът наложи санкции на Русия без да взема предвид нуждите на световната общност от храна, ръководството на ООН е наясно с това, добави Песков.

Износът на зърно и торове от Русия не е обект на западните санкции, но според Москва ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките са пречка за доставките.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук