Русия: Путин печели нов президентски мандат с близо 88%

0
сн. АП

Владимир Путин печели близо 88 процента от гласовете, подадени на приключилите преди час президентски избори в Руската федерация, предава „Ройтерс“.

Резултатите от екзит-пол на Центъра за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ) съвпадат с данните на Централната избирателна комисия от преброяването до този момент.

Избирателната активност според властите е била на рекордните 73 процента, без да се отчитат гласовете, подадени в Калининградска област и по електронен път.

Тези резултати гарантират, че руският президент ще остане на власт поне до 2030 година.

Първите реакции от чужбина:

„Няма и не може да има легитимност в тази имитация на избори. Това лице трябва да бъде изправено пред съда в Хага. Това трябва да постигнем,“ заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Тези избори не бяха „нито свободни, нито честни“, след като Путин затвори едни от опонентите си, а на други попречи да кандидатстват, заявиха от администрацията на американския президент Джо Байдън.

Германското външно министерство определи вота в Русия като „псевдоизбори“, а резултата – като очакван, предвид цензурата и репресиите.

В Лондон Форин офис отбелязва, че с „нелегалното провеждане на изборите“ в окупираните части на Украйна руското ръководство е демонстрирало, че не е заинтересовано в търсенето на мир.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук