120 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание

0

Тържествена заря-проверка по случай Илинденско-Преображенското въстание ще има на паметника на незнайния войн. Тази година се навършват 120 години от избухването на въстанието.

Тържествена заря-проверка е част от програмата за честванията тази година на 120-тата годишнина. Тържествената проверка (заря) се изпълнява от Националната гвардейска част с участието на Гвардейския представителен духов оркестър.

На церемонията слова ще произнесат премиерът акад. Николай Денков и президентът Румен Радев.

„Илинденско-Преображенското въстание е българско въстание и е направено от българи“, припомни наскоро проф. д-р Мира Маркова – декан на Историческия факултет на Софийския университет.

„Целта на това въстание първоначално е било, според устава на ВМРО, автономия, но с цел сетнешно присъединяване към България“.

Освен в София, според програмата, чествания ще има пред паметника „Илинденци“ в местността Предел край Разлог. Там Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи заупокойна молитва. Военен ритуал ще има и на паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“ в Благоевград.

В Дупница честванията ще започнат с поднасяне на цветя на паметните морени на Никола Малешевски и Методи Димов. Ще има кръгла маса за въстанието.

Заради тържествената заря-проверка днес са в сила промени в движението в центъра на София, предупреждават от Столична община.

От 7 часа тази сутрин до приключване на събитието се забраняват престоят и паркирането на превозни средства на паркингите на площад „Александър Невски“, както и на площад „Николай Гяуров“, а също и на улица „Оборище“ – между булевард „Васил Левски“ и улица „Г. С. Раковски“. Няма да бъде разрешен престоят на коли от 13 часа и на паркинга на моста пред Национален стадион „Васил Левски“.

От 18 часа до приключване на събитието е в сила забрана за влизане на пътни превозни средства в двете посоки по улица „Оборище“ – „Раковски“ и булевард „Васил Левски““, както и по улица „15-ти ноември“ – между булевард „Цар Освободител“ и площад “ Александър Невски“, а също и по улица „Московска“ – в участъка между улица „Георги Бенковски“ и площад „Желю Желев“.

В Кюстендил е предвидена празнична програма и поклонение пред паметника на Тодор Александров. С решение на Общинсикя съвет от 1998 г. 2 август е и официален празник на града.

В празничната програма ще гостува ансамбъл „Гоце Делчев“ от София, основан през 1945 год. от български бежанци от Егейска и Вардарска Македония. За честването се очакват гости от други градове, активисти, евродепутати.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук