Начало На фокус 129 свалиха Росен Желязков като председател на НС

129 свалиха Росен Желязков като председател на НС

0

00:00 / 07:49

  • Информация на Даниел Инков в предаването “Хоризонт до обед“

Парламентът освободи предсрочно председателя Росен Желязков. 

Решението беше взето с 129 гласа „за“ и 103 „против“. 

„Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут“, заяви Желязков в словото си преди гласуването на оставката и се обърна към залата с думите: „Благодаря за доверието и недоверието, те са огледала на самооценката“.

„Всички ние в тази зала сме хора, но хора, пратени от други хора, за да работим за хората. Като хора имаме нашите страсти, но като народни представители, имаме отговорност. Скъпи колеги, за мен беше чест да бъда председателят на 49-ото Народно събрание“, заключи бившият вече шеф на Народното събрание.

Проектът на решението за предсрочното освобождаване на председателя на Народното събрание беше внесен и подписан вчера от народните представители от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ и от „БСП за България“.

Основанието – системното неизпълнение на задълженията му като председател.

Конкретните мотиви към предложението за решение са: нарушение при процедурата по предсрочно прекратяване мандата на управителя на Националната здравноосигурителна каса – Станимир Михайлов; системна злоупотреба с правото по чл. 48, ал. 5 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание; нарушения при провеждане на парламентарния контрол по чл. 105 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, се посочва в мотивите.

НЯМА КОМЕНТАРИ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук