5 грешки, които да избягвате при готвенето с домашна хлебопекарна

0
сн. Пиксабей

Печенето на хляб вкъщи никога не е било толкова лесно, колкото е с домашна хлебопекарна. От брашно по ваш вкус получавате хрупкава коричка, страхотен аромат, мека среда и още куп изкушения за семейната трапеза и гостите ви. Но знаете ли точно как да използвате уреда? Съществуват 5 често срещани грешки, които потребителите правят, когато използват хлебопекарната си. Прочетете ги, за да можете да ги избегнете, и се насладете на още по-вкусен домашен хляб.

Претегляте брашното на око

iStock/Getty Images

Много домакини правят хляб с продукти на око и това е възможно, докато сами месят и контролират тестото. При хлебопекарните обаче такава практика не е за препоръчване заради автоматизирането на процеса. Ако не сте доволни от резултатите, които получавате, започнете да мерите брашното и другите съставки не с чаши, а с кухненска везна. Дори няколко грама повече или по-малко могат да променят вида и качеството на хляба, който ще получите.

Замествате продукти

iStock/Getty Images

Не е добра идея да замествате брашната в рецептите по свое усмотрение. Различните брашна се „държат“ по различен начин в процеса на приготвяне на хляб. Ако искате да направите пълнозърнест хляб, не може просто да замените с пълнозърнесто брашното от рецептата за бял хляб – тестото няма да бухне достатъчно и качеството му ще е друго. Препоръчваме да използвате специални рецепти за хлябовете, които искате да получите, и да ги спазвате прецизно.

Настройвате и оставяте

Разбира се, че идеята е да заредите продуктите и да оставите уреда сам да свърши цялата работа вместо вас. Но препоръчваме това за напредналите пекари, които са използвали хлебопекарната си вече дълго време и са правили съответната рецепта много пъти. Ако сте още нови в тази дейност, изпробвате нова рецепта или съставки, препоръчваме да наглеждате процеса на приготвяне. Различното брашно, мая, температура на стаята или дори надморска височина могат да променят крайния вид на хляба, който ще получите. 

iStock/Getty Images

За разлика от повечето домашни уреди, хлебопекарната позволява да вдигнете капака ѝ по време на работа, без това да прекъсне процеса по приготвяне на хляба. Така че отворете машината десетина минути след началото на месенето, за да проверите дали тестото не е твърде сухо или твърде течно и добавяйте по 1 лъжичка брашно или вода, ако е нужно, докато постигнете плътна, гладка топка тесто.

Не вземате предвид околната температура

Освен от съставките, втасването на хляба зависи до голяма степен и от температурата в стаята. Всички хлебопекарни имат таймер, който отчита времето за втасване, но не и реалното състояние на тестото. Ако стаята е студена, след предварително зададеното време тестото може да не е достатъчно втасало и това да повлияе на качеството на хляба. Така че наглеждайте и процеса на втасване, дори в по-горещи дни и стаи.

Не поглеждате разпределението на тестото

След като тестото е втасало, понякога то може да не се разпредели равномерно в съда и да получите хляб със странна форма. Лесно можете да поправите това на ръка, като повдигнете капака на уреда преди окончателното втасване и оформите тестото с ръка. Можете дори да го извадите и да го върнете обратно, като го разпределите добре по целия съд.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук