76 години по-късно: Пренасят тленните останки на цар Фердинанд в България

0

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени в България, траурната церемония ще се състои в царския дворец „Врана“, съобщиха от Фонд „Цар Борис и Царица Йоанна“.

Траурната церемония започва в 15:30 ч. и е отворена за граждани. Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени от град Кобург в София с военен самолет. Ковчегът ще бъде свален тържествено и положен в катафалка, която ще отпътува към двореца „Врана“, предава БТА.

Траурната процесия ще започне от главния вход на парка на двореца и ще достигне до сградата, където ще бъде посрещната от Симеон Сакскобургготски и неговото семейство, заедно със Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, официален пратеник на Светия Синод, и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани.

Церемонията ще се проведе пред централния вход на „Врана“, след което ковчегът ще бъде поставен в централното фоайе, където ще се състои кратко прощаване в семеен кръг, след това вратите на двореца ще са отворени за гражданите, желаещи да отдадат последна почит пред ковчега на покойния цар Фердинанд. 

Първият цар от Третото българско царство лежеше непогребан в криптата на църквата „Св. Августин“. Там цар Фердинанд бе положен във временен саркофаг пред гробницата на родителите му – принц Август Сакс-Кобургски и Готски и принцеса Клементина Орлеанска, се посочва в съобщението.

Цар Фердинанд умира на 10 септември 1948 г. в град Кобург, Германия, на 87-годишна възраст.

В понеделник германският град Кобург се сбогува с него с църковна служба в църквата „Свети Августин“, на която присъства и посланикът на България в Берлин Григор Порожанов.

„Радвам се, че днес, толкова много години след смъртта му, се изпълнява неговото голямо желание и тленните му останки намират своя път към България. Днес ние още веднъж благодарим за всичко, което цар Фердинанд I направи за Кобург, пожелаваме му благополучно последно пътуване до родината му и постоянно място за почивка в неговата втора родина България, в любимия му дворец „Врана“ в София“, каза кметът на Кобург Доминик Зауертайг.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук