78 г. от атомната бомбардировка над Хирошима

0

На 6 август си спомняме за първата в света атомна бомбардировка над Хирошима, Япония. Днешният ден е обявен за Световен ден на борбата за забрана на ядреното оръжие, предава БТА.

През 1945 г. САЩ извършват първата атомна бомбардировка в света над японския град Хирошима по време на Втората световна война (1939-1945). Близо 220 000 души загиват при атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки (9 август 1945), а над 200 000 умират по-късно от лъчева болест.

В Националния музей „Земята и хората“ в София днес всеки желаещ ще има възможност да види „Камъка за мир“, който е бил част от уличната настилка на моста Айои в Хирошима, намиращ се на 200 метра от епицентъра на атомния взрив. Това обясни за БТА Милена Христова, ръководител на отдел „Връзки с обществеността“ на Националния музей „Земята и хората“. Посетителите ще имат възможност да поднесат цветя и да оставят послания за мир.

Хирошима

На 6 август 1945 г. е извършена първата в света атомна бомбардировка над Хирошима в Япония по време на Втората световна война от американския бомбардировач B-29 „Енола Гей“. Целта на удара е Япония да бъде принудена да капитулира, с което да се сложи край на войната. Бомбата, с кодовото наименование „Малчугана“, се взривява в 08:15 ч. на около 600 м. над повърхността и е с взривен еквивалент на около 13 килотона тротил. На място зaгивaт oкoлo 80 000 души, като общият брой на жертвите достига 140 000 души. Зоната на пълно разрушение е в радиус около 1,4 км. Пожарите, избухнали след взрива, засягат около 11,4 км.

Нагасаки

Три дни по-късно – 9 август 1945 г. – е извършена атомна бомбардировка и над град Нагасаки в Япония от американския бомбардировач B-29 „Суперфортрес“. Първоначалната цел за бомбардиране е град Кокура, но поради облачност се налага промяна на курса към алтернативната цел – Нагасаки. Експлозията се случва в 11:02 ч. Градът е изравнен със земята, загиват 39 000 души, а 25 000 са ранени. Бомбата, с кодовото наименование „Дебелака“, е от имплозивен тип с 6.4 килограмово ядро от плутоний-239, с взривен еквивалент от около 21 килотона тротил. Разработена е от армията на САЩ в рамките на Проект „Манхатън“.

Ден на милосърдието

Денят на милосърдието се отбелязва от Националния музей „Земята и хората“ за 26 път. Всяка година на 6 август в музея се показва т.нар. Камък за мир, за да бъде напомнено за трагедията и да бъдат предотвратени подобни събития в бъдеще, каза Христова. Хората имат възможност да го видят, поднесат цветя и да напишат посланията си за мир.

Гранитният къс e част от уличната настилка на моста Айои в Хирошима, намиращ се на 200 метра от епицентъра на атомния взрив. Историята му е свързана с името на Рейкийо Умемото, откупил през 1965 г. камъните „свидетели“ на ужаса, за да гравира върху тях образа на Каннон – богинята на милосърдието. През 1991 г. основаната от него Асоциация „Камък за мир“ ги изпраща до лидерите на 188 страни в света, за да им напомнят, че бъдеще може да се гради само в мирно време, каза Милена Христова.

По думите ѝ Умемото изчаква 20 години, за да изчезне остатъчната радиация, след което почти 10 000 доброволци от Хирошима се заемат с изработката на главата на богинята Каннон и надписа върху камъка.

Премиерът на Япония Фумио Кишида произнася реч на церемония в памет на жертвите в Хирошима, 6 август 2023 г./БТА

Премиерът на Япония Фумио Кишида произнася реч на церемония в памет на жертвите в Хирошима, 6 август 2023 г./БТА

По инициатива на президента на България (1990 – 1997 г.) Желю Желев през 1997 г. в НМ „Земята и хората“ е предаден един от тези късове с ангажимент „Денят на милосърдието“ да бъде отбелязван по подходящ начин.

Тази година ще има и концерт в изпълнение на японския пианист Юске Хосака и българската цигуларка Велина Петрова. Те ще изпълнят произведения от японски и български композитори, като част от японските произведения са посветени на Хирошима, обясни Христова. Ежегодното отбелязване на Деня на Милосърдието е израз на почит и съпричастност пред многобройните жертви, борба срещу забравата, гаранция, че атомният апокалипсис няма да се повтори отново.

На 6 август от 10:00 до 18.00 часа всички желаещи могат да поднесат цветя пред „Камъка за мир“ и да напишат лични послания за мир. Христова сподели, че всяка година хората с голямо уважение идват, поднасят цветя и пишат посланията си за мир. Има интересни послания, включително и от деца, каза още тя.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук