Настимир Ананиев към ПП-ДБ: Върнете втория мандат! Кабинет в това НС не е в интерес на България!

0

Формацията на Настимир Ананиев – ВОЛТ, която предостави регистрацията си и беше пръв мандатоносител при появата на „Продължаваме промяната“ на политическата сцена, призова коалицията ПП-ДБ да върне втория мандат неизпълнен на президента.

Формацията на бившия депутат е част от коалицията заедно с ПП, ДСБ и „Да, България“. 

Четирите партии от коалицията – „Волт“, „Продължаваме промяната“, „Да, България“ и „Демократи за силна България“, трябва да останем верни на своите избиратели и заявки, че липсата на антикорупционно и проевропейско мнозинство в 50-ото НС е факт и съставянето на кабинет в това Народно събрание не е в интерес на България, се посочва в позицията на Ананиев, цитирана от БТА.

От ВОЛТ информират, че след обрата с мандатите вчера в Народното събрание е проведена извънредна среща на Политическия борд на партията, на която е потвърдено, че единствената алтернатива за развитието на България, като европейска държава остава коалицията „Продължаваме Промяната – Демократична България“.

ВОЛТ предлага коалицията да проведе спешен коалиционен съвет за обсъждането на стратегия за участие в предсрочните избори за 51-во Народно събрание, с фокус надграждане на коалицията и представяне на ясни решения пред избирателите за връщане на „нормалността в живота на българските граждани и българската политика“. От партията настояват още за полагането на максимални политически усилия от страна на коалицията за по-бързото приемане на България в еврозоната.

Очаква се в събота „Продължаваме промяната“ да проведе Национален съвет, за да вземе решение дали да подкрепи искането на партиите от „Демократична България“ да бъде направен опит за съставяне на правителство, съобщава БНР, като се позовава на свои източници.

Събота е ключов ден в сагата „ПП-ДБ опитва да състави кабинет с втория мандат“. Към момента ДБ настояват да се опита, а ПП е против. Но нещата са динамични

„Ситуацията е променена. В преговори сме с нашите колеги. Надявам се в най-скоро време да имаме официална позиция, с която ще ви запознаем“, заявява Лена Бориславова пред БНР.

Формациите в коалицията не могат да намерят съгласие дали да върнат веднага мандата неизпълнен и да останат опозиция, или да предложат технически кабинет, каквато идея се появи впоследствие.

Въпреки липсата на яснота за стратегията на коалицията някои от политическите сили вече декларираха готовност за бъдещи разговори:
„Възраждане“, БСП, „Има такъв народ“ и 24-ата депутати, подкрепящи почетния председател на ДПС Ахмед Доган, заявиха, че са готови да дискутират бъдещето на втория мандат.

Отказ от преговори засега идва от страна на независимите депутати, които напуснаха „Величие“ и ГЕРБ, макар че не е изключено да има обрат в позицията на партията на Бойко Борисов.

Представляващият БСП Атанас Зафиров потвърди пред журналисти, че БСП ще участва във всички опити да бъде съставено правителство и не изчерпва възможността това да се случи и с третия мандат.

„Аз насърчавам желанието да се търси диалог и да се търсят решения, ако са в контекста на формулата, която предварително заложихме за надпартийно, експертно, пробългарско, национално отговорно правителство“, подчерта той и добави, че най-малко трябва да бъде обсъдена сериозно ситуацията.

Шестимата депутати от бившата парламентарна групата на „Величие“, които я напуснаха, обявиха, че остават на позиция, че няма да участват в разговори и няма да подкрепят нито втория, нито третия мандат.

„Дори да бяхме останали като парламентарна група, считаме, че нашите 13 гласа няма да бъдат решаващи да бъдем едновременно верни на ангажиментите, които поехме към нашите избиратели, подкрепяйки каквото и да било правителство, излъчено от този парламент“, заяви Красимира Катинчарова, която сега вече е независим депутат.


Президентът Румен Радев обяви, че ще забави връчването на мандата, за да даде време на формацията да вземе своето решение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук