ПП-ДБ вътрешно разделени за кабинет, искат среща с Радев преди втория мандат

0

„Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят актуалната политическа обстановка и възможностите за решаване на политическата криза. Това съобщиха от ПП.

ПП-ДБ искат срещата преди да получат от държавния глава папката с втория мандат за съставяне на правителство в рамките на 50-ото народно събрание. 

Съпредседателите на ПП Асен Василев и Кирил Петков смятат, че ще спечелят ако останат в опозиция. Коалиционният им партньор Атанас Атанасов обаче се опасява, че това ще бъде последното му Народно събрание и настоява да вземат папката с проучвателния мандат, научи “Труд news” от депутати.

Според Асен Василев “в този парламент няма проевропейско, антикорупционно мнозинство, и съответно ще бъде невъзможно да се състави правителство”.

По-рано Николай Денков заяви, че този парламент е като “плаващи пясъци – война в ДПС, разцепено БСП, разпаднало се “Величие”. Всичко това прави много нестабилна ситуацията и аз мисля, че би било пълна илюзия някой да се опитва да прави стабилно правителство”, каза той по повод разцеплението в ДПС, станало причина мандатът да стигне до тях. Кирил Петков обаче обяви, че разговорите с ДБ за втория мандат продължават.

Въпреки разнопосочните мнения, ППДБ едва ли биха събрали подкрепа. Причината е, че дори да получат обещаната от ДПС на Доган, липсва достатъчна убеденост в другите парламентарни сили.

От БСП поставиха условие, че биха преговаряли, ако се говори за надпартиен, срочен кабинет по приоритети. Ако Николай Денков отиде да го вземе, разговорът с тях щял да приключи.

От ИТН увериха, че ще отидат на разговори с ППДБ, но поддържат и тезата, че ако третият отиде при тях, шансовете за неговата реализация са най-големи.

Едновременно президентът Румен Радев все още бави връчването на втората папка с проучвателен мандат, като се очаква да направи това едва след средата на следващата седмица.

А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече заговори за предизборна кампания. С пост във фейсбук, осъждащ нападението срещу Доналд Тръмп, той заяви: “Разчитаме на политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания без език на омразата.”

Теоретично имало мнозинство за правителство

Ще връча втория мандат следващата седмица, съобщи в петък президентът Румен Радев.

Той призова народните представители да осмислят в дълбочина динамиката на политическите процеси в страната и всички да положат усилия здравият разум да се върне в Народното събрание.

„Парламентът може да излъчи устойчиво мнозинство, само ако партиите са в състояние да се идентифицират и да се обединят около националните интереси, в протичен случай политическата криза ще ескалир. Отчитам динамиката в парламентарната математика през последните дни“, допълни Радев.

Радев очаква новата по численост втора парламентарна група ПП-ДБ да заяви, дали ще остане опозиция или ще търсят подкрепа за правителство.

След събитията вчера парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) ще получи втория мандат за съставяне на правителство. Това стана след като ПГ на ДПС изключи от състава си 17 народни представители. По този начин ПГ на ДПС вече е четвърта по численост в 50-ото Народно събрание.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук