Андрей Райчев: Войната в Украйна не позволява България да има редовно правителство

0

„Партиите са длъжни да опитат да успеят. Убеден съм, че главният фактор, който не дава на България да има правителство, е войната в Украйна. България трябва да се държи строго лоялно, но това не съответства на настроението на българите. Не сме Орбан, но по настроение на обществото сме. Ситуацията е временна, докато върви този конфликт. Той върви към загасване, но се появява нов конфликт. Южната война ще ни консолидира обаче.”

Това коментира социологът Андрей Райчев в сутрешния блок на БТВ, анализирайки възможността да има правителство с третия мандат.

„Този конфликт е към загасяне, но се задава много по-опасен на юг от нас. Ако Турция се намеси, както и Иран, ще стане страшно. Тази война обаче ще ни консолидира“, продължи Андрей Райчев. 

„ГЕРБ излезе от изолация и вече е свободна партия. „Северен поток“ го взривиха, а Южния го оставиха и слава Богу, а той е дело и на Борисов“, добави той.

Сегашните преговори за правителство ще са конструктивни за следващия парламент. След предстоящите предсрочни парламентарни избори през октомври месец ГЕРБ ще излезе свободен и ще е извън изолация, коментира Райчев. 

„Ще има нов Борисов след изборите, с новия костюм и легитимиран(б.а. изборите в САЩ). Тогава няма да има нужда да се държи за ничия пола и най-вече тази на ПП-ДБ. ГЕРБ няма да се съгласи сега да му дадат някакво недоносче“, изтъкна Райчев.

Въпросът за шансовете за кабинет е въпрос не на математика, а на отношения. Знаейки отношенията между партиите, това е трудно да се случи, смята пък социалният антрополог Харалан Александров.

Медийният експерт доц. Георги Лозанов също е на мнение, че все повече вътрешната политика отразява международния контекст: „Има такъв народ” няма такъв шанс. Постигането на сговорчив тон не е на всяка цена.” „Това е все едно да спукаш гума, да се лишиш и от резервната и да се опиташ да стигнеш до финала. Не мисля, че това е положително за имиджа – да разлайваш кучетата“, каза още той.

Александров смята, че партиите и лидерите им се упражняват в договаряне.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук