Главчев: Ако президентът ми предложи да съм премиер, ще приема

0

Ако президентът ми предложи да съм премиер, ще приема.

Това заяви служебният премиер Димитър Главчев.

„Президентът чете списъка в конституцията, който КС постави в действие. Ако ми предложи да стана премиер, ще приема, заради целия екип, с който работих“, бяха точните думи на Димитър Главчев.

„Няма от какво да се срамуваме, вършим си работата прилично. Да не забравяме, че организирахме чисти и прозрачни избори, каквито не сме виждали до този момент“, добави той.

„Ако президентът ми предложи и изчерпи всички възможности, първият, когото бих сменил, е министърът на външните работи“, каза още Главчев. В момента той съвместява двете длъжности – на премиер и външен министър.

Служебният премиер даде брифинг, свързан с постановление на МС за образователната система.

По-рано през деня ИТН върнаха неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство и се разбра, че отиваме на нови предсрочни избори.

Президентът Радев покани на „Дондуков“ 2 председателя на парламента Рая Назарян, която е от „домовата книга“ за възможни служебни премиери. Тя отказа поста.

С думите, че „не е работа на министерския съвет да дава оценка на законопроектите внесени от депутатите“, Главчев коментира предложението на ПП-ДБ за промяна в Закона за Сметната палата. 

Предлага се заместник-председателите на Сметната палата да се избират по утвърдена от парламента процедура директно от Народното събрание, без да е необходимо председателя на Палатата да прави предложения за своите заместници. 

Мотивите на вносителите са, че ако председателя на Сметната палата е и служебен премиер, той не може да предложи своите заместници. 

„Става въпроса за законопроект, внесен от народни представители. Дали те имат своите основния? Сигурно ще го обсъдят по надлежния ред в НС и дали са спазени всички изисквания“, коментира служебният премиер.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук