ДАНС, МВР и НАП категорични: В България не са внасяни, изнасяни или произвеждани пейджъри-бомби

0

Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) обяви, че е безспорно установено, че в България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените на 17 септември в Ливан и Сирия.

В резултат на проверките, извършени от Държавна агенция „Национална сигурност“, съвместно с Националната агенция по приходите, Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“, е установено по безспорен начин, че в България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на описанието на взривените на 17.09.2024 г. в Ливан и Сирия, съобщават от ведомството.

Установено е също, че визираната в медийните публикации фирма „Норта Глобъл“ ЕООД или нейният собственик не са осъществявали сделки, по отношение на които България има юрисдикция, с предмет покупко-продажба на стоки.


Данните от проверките сочат, че „Норта Глобъл“ ЕООД не е извършвала финансови операции, попадащи в обхвата на Закона за мерките срещу финансиране на тероризма, както не е поддържала търговски взаимоотношения с физически и юридически лица, спрямо които се прилагат ограничителни мерки по санкционните режими на Съвета за сигурност на ООН и Съвета на ЕС.

Припомняме, че стотици членове на ливанската групировка „Хизбула“ бяха ранени след мистериозен взрив на пейджъри. Атаката взе жертви в Сирия и Ливан. Тайванският производител на пейджъри Gold Apollo отрече да е произвел устройствата. От там твърдят, че пейджъртите са направени в Унгария. Унгария обаче отрече тези твърдения. Японската компания Icom също се дистанцира от избухналите пейджъри в Ливан.

Ден по-късно, на 18 септември, последва нова взривна вълна. Този път се взривиха уоки-токита, използвани от „Хизбула“. Израел запази мълчание по темата. Иран се зарече да отмъсти на Израел заради пейджърите бомби. Лидерът на Хизбула Хасан Насрала заяви, че Израел е преминал всички червени линии. След взривовете пък Турция преразгледа своите мерки за сигурност на комуникационните устройства, използвани от нейните въоръжени сили.

ДАНС и МВР започнаха проверка след медийни публикации за българска следа в пейджърите бомби.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук