AI ще превърне автомобила в Auto Sapiens, ще взаимодейства с нас и с емоции

0
сн. Пиксабей

Докато днес е достатъчно да кажете „Хей“, за да взаимодействате с модерните автомобили, през следващите години връзката между шофьори и коли ще бъде още по-тясна, почти емоционална. Това е бъдещето, предсказано от Luiss Business School в свят, който с развитието на изкуствения интелект ще види появата на това, което е известно като „Auto Sapiens“.

Игра на думи, която обобщава еволюцията на автомобилите благодарение на интегрирането на AI, Auto Sapiens означава „превозно средство, способно да взаимодейства с потребителя и контекста, да обработва информация, да се учи и да действа автономно според модалности и критерии, подобни на тези на човешкото същество“.

„Той [изкуственият интелект] може да разчита на все по-мощен софтуер и изчислителни единици, както бордови, така и достъпни благодарение на свързаността, която значително разширява неговия капацитет за вземане на решения, предлагайки безпрецедентни възможности за персонализиране, които скоро ще могат да се прехвърлят към различни автомобили и в различни сфери.“

От автоматичното аварийно спиране до предупрежденията срещу заспиване и управлението на етични и правни проблеми, технологиите все повече ще навлизат в това, което в този анализ се нарича „софтуерно дефинирани превозни средства“ (SDV), които ще представляват 90% от пазара до 2030 г. от 3,4% през 2021 г., пише Motor1.com.

Тези нови възможности пред мобилността отварят вратата към продажби от $30 млрд. годишно до края на десетилетието, с годишен темп на растеж от 20-30%, но също и към поредица от предизвикателства.

Първо, запазване и защита на данните, събрани от автомобилите на утрешния ден. Второ, въздействието върху околната среда, тъй като сървърите, захранващи Auto Sapiens, ще консумират между 85 и 134 TWh енергия до 2027 г.

Увеличаването на изчислителната мощност и нейната жажда за енергия,“ заключава анализът, „може да компрометира усилията на индустрията за намаляване на изискванията и емисиите CO2. Наистина, интелигентната кола изисква много вградена енергия и все по-големи и мощни облаци и суперкомпютри, чието потребление вече представлява около 1 до 1,3% от световното потребление на електроенергия (което се превръща в 1% от общите емисии на CO2) и се очаква да се утрои до 2030 г.“

Анализът вижда автомобила на бъдещето като гигантски компютър, оборудван с лицево разпознаване на пътниците, управление с жестове, активация с движения на тялото, интерактивна гласова помощ, биометрични данни, активна и интерактивна система за обработка на информация във връзка с всички референтни инфраструктури.

„Automobile sapiens“ е способен не само да учи, но и да създава връзка с човека чрез емоциите. Той ще може да “чете“ настроението на хората на борда. Но дали самият той ще може да генерира емоция?“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук