The New York Times: Директорът на ЦРУ е пътувал тайно до Украйна

0

Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс е направил тайно посещение в Украйна в четвъртък, 22 февруари, съобщи The New York Times. Твърди се, че ръководителят на ЦРУ е искал да успокои украинското ръководство на фона на проблемите с одобряването на американската помощ. Това е десетото посещение на Бърнс в Украйна от началото на въоръжения конфликт с Русия.

Според „Ню Йорк Таймс“ някои украински разузнавачи питат американските си колеги дали ЦРУ няма да ги изостави на фона на трудностите при одобряването на пакета от помощи за Киев. „Това се случи преди в Афганистан, а сега ще се случи и в Украйна“, заяви високопоставен украински офицер пред NYT.

Служител на ЦРУ, коментирайки информацията за посещението на Бърнс, заяви, че пътуването е “ сериозен сигнал“, че ангажиментът на САЩ да подкрепят Украйна ще продължи.

Припомняме, че Законопроектът за отпускане на средства за Украйна се обсъжда в Конгреса на САЩ от октомври 2023 г. В средата на февруари Сенатът одобри двупартийна инициатива за отпускане на повече от 95 млрд. долара помощ за Украйна, Израел и Тайван. Документът трябва да бъде одобрен от Камарата на представителите, която се контролира от републиканците. Председателят на долната камара на Конгреса Майк Джонсън отказа да подложи законопроекта на гласуване без мерки за укрепване на сигурността на южната граница.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук