ГЕРБ: Ако до 12:00 часа утре ПП-ДБ нямат желание да споделят властта, връщаме мандата на президента

0
сн. БТА

Ако до 12:00 часа „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) имат желание да споделят властта, а не да я държат единствено и само за себе си, тогава можем да говорим. Това каза на брифинг в централата на ГЕРБ зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Деница Сачева по повод преговорите с ПП-ДБ за коалиционно управление.

Ако не, тогава връщаме мандата и правителство с втори мандат категорично няма да има, заяви Сачева. Отиваме по-скоро на нови избори, коментира тя.

„Осем дни ние вече преговаряме и много ясно поставихме това, че искаме да имаме равнопоставеност в управлението, няма как да се твърди, че ГЕРБ-СДС трябва да бъде просто един гумен печат на реформи, които някой е измислил някъде, не иска да участваме в тях, не иска по никакъв начин ние да бъдем включени в управлението, така че да има реална равнопоставеност“, посочи Деница Сачева.

По думите ѝ ПП-ДБ не са готови да поделят властта, „те не са готови да пуснат властта, те искат да притежават цялата власт на всяка цена, без да споделят тази власт“.

Ако те не са готови да споделят отговорността с нас, нека си намерят партньор, каза Деница Сачева. Тя определи като „изключителен компромис“ да се говори, че Асен Василев може да остане в кабинета, а от ГЕРБ-СДС да се иска в споразумението да пише, че ярки политически лица не могат да участват в състава на правителството.

Теменужка Петкова коментира, че ПП-ДБ смятат, че ГЕРБ може да участва на равни начала в управлението на страната, след като минат и тези девет месеца и докажем, че сме годни да участваме в това управление. „Да ни се поставят такива изисквания и да тестват ГЕРБ, това просто трябва да е ясно на всички, че няма как да се случи“, добави тя.

Във връзка с работата на преговорните екипи Рая Назарян обясни, че през изминалите осем дни е бил „изчистван“ детайлно документ, който представлява споразумение за съвместно управление и механизъм за взимане на решения. Назарян посочи, че по съдебната реформа, борбата с корупцията, службите за сигурност и регулаторните органи не е имало противоречия, но документът за съставяне на правителство „дни наред беше избутван за отлагане на преговорите, за да можем да се въртим по другите текстове, по които очевидно беше, че нямаме разногласия, с цел да не ни оставят никакво време“.

Утре президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от ГЕРБ-СДС, като най-голямата по численост парламентарна група. Връчването на мандата ще бъде в 12:00 часа в сградата на президентската институция.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук