Прекаляването със солта крие риск от диабет тип 2

0
сн. БНР

Хората, които не могат да устоят да не поръсват храната си със сол, може да увеличат шансовете си за диабет тип 2 с близо 40%, разкри шокиращо изследване.

Прекаляването със солта не е опасно само за кръвното налягане – учените смятат, че то е свързано и с риска от развитие на диабет. Учените смятат, че добавянето на сол ви подтиква да ядете повече, което от своя страна води до затлъстяване и диабет тип 2, съобщи Mirror.

Понастоящем в Обединеното кралство 4,3 милиона души са диагностицирани с диабет, повечето от които са от тип 2, а това е видът диабет, който може да се получи от неправилно хранене и прекалено мързелуване. Други 2,4 милиона британци може да се наредят на опашка, за да се присъединят към клуба на диабетиците, ако не внимават. Няколко специалисти от университета „Тулейн“ от другата страна на океана пресяват съкровищницата от данни на Биобанката на Обединеното кралство, като наблюдават 400 000 души в продължение на около 12 години и наблюдават как повече от 13 000 от тях попадат в капана на диабет тип 2.

В сравнение с тези, които почти никога не посягат към солницата, шансовете за диагностициране на „понякога“, „обикновено“ или „винаги“ са скочили с 13%, 20% и със спиращите дъха 39%.

Д-р Лу Ци, който ръководи екипа в Училището по обществено здраве и тропическа медицина към университета „Тулейн“, заяви: „Вече знаем, че ограничаването на солта може да намали риска от сърдечносъдови заболявания и хипертония, но това проучване за първи път показва, че свалянето на солницата от масата може да помогне и за предотвратяване на диабет тип 2″.

Проучването свързва обичайния прием на сол с повишен индекс на телесна маса и по-едро съотношение между талията и ханша. Професор Ци твърди, че основният проблем не е в самата сол, а по-скоро в това, че тя подтиква хората да консумират по-големи количества храна, които след това проправят пътя към затлъстяване и възпаления.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук