Разгадаха ключа към здравословното стареене

0
сн. Пиксабей

Китайски изследователи са установили, че психичното благополучие е свързано със здравословното стареене, независимо от социално-икономическия статус, съобщи Синхуа.

Психичната балансираност също така играе важна роля за насърчаване на дълголетието и устойчивостта при стареене, пише вестник „Чайна сайънс дейли“.

Изследователският екип от Медицинския факултет на Шанхайския университет „Цзяо Тун“ анализира влиянието на психичното здраве върху различни сценарии на стареенето, като използва публично достъпни генетични данни от популации с европейски произход.

Анализът на множество бази данни за няколко милиона души показва, че лицата с по-добро психично благополучие са склонни към по-здравословно стареене, характеризиращо се с повишена устойчивост, по-високи нива на самооценка на здравето и по-голяма продължителност на живота.

Изследователите установили също така, че доходите, образованието и професията са свързани с по-доброто психично здраве, като най-силна е връзката с повишените доходи.

Освен това намаляването на заседналия начин на живот и на тютюнопушенето, както и увеличаването на консумацията на сирене и плодове, може да допринесе за по-добро психично благополучие и по-здравословно стареене, показало изследването.

Констатациите подчертават необходимостта от интегриране на подкрепата за психичното здраве в политиките за обществено здраве.

Изследването е публикувано в списание „Нейчър хюман бихейвиър“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук