Тези храни и напитки предизвикват главоболие

0
сн. Пиксабей

Учудващо, но любимите на всички китайски ястия могат да са причина за силно главоболие! И точно както някои храни могат да бъдат естествени болкоуспокояващи, има и някои, за които се смята, че повишават с 30% мигрените и главоболията. Ето защо е много важно да внимавате какво ядете и да избягвате тези храни, ако страдате от чести главоболия.
Преди всичко не трябва да „пропускате“ хранения, дори ако сте на диета и искате да отслабнете. Ако често избягвате определени ястия, можете да предизвикате спадане на нивата на кръвната захар, което може да доведе до мигрена.

Опитайте се да се храните редовно и здравословно като често консумирате плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и немазно месо, което ще ви помогне да поддържате стройна линия, но и което ще предпази тялото ви от „гладуване“.

Китайско и маринована храна

Азиатската храна обикновено е пълна със силни подправки и към нея се добавя мононатриев глутамат (MSG), подобрител на вкуса, който може да причини главоболие. Този подобрител на вкуса се намира в супи, замразени и преработени и консервирани храни. Мононатриевият глутамат се намира и в подкислени ферментирали храни или мариновани храни.

Кофеин

Вярно е, че кофеинът в малки дози може да повиши бдителността. Големите количества кофеин, обаче, могат да доведат до раздразнителност, безсъние, безпокойство и мигрена. Кофеинът, ако се консумира продължително време, може да доведе до химическа толерантност на тялото, така че при внезапно спиране на консумацията му може да се появи мигрена. Освен в кафето, кофеин се съдържа и в шоколада, газираните сокове, чайовете и енергийните напитки. Освен храни и напитки, богати на кофеин, трябва да избягвате и диетичните сокове, снаксовете и нискокалоричните сладкиши, тъй като те съдържат аспартам – изкуствен подсладител, който също може да причини главоболие.

Хот дог

Хот догът е любима храна на много деца, но често и на много възрастни. И въпреки че знаем, че той не е най-добрият здравословен избор и трябва да се избягва, има още една причина да се откажем от него. Както много други преработени храни, като колбаси и салами, той също съдържа тирамин, но също така и натриев нитрат, който може да доведе до мигрена.

Чесън

Въпреки че чесънът е много здравословен, известен е като природен антибиотик, и трябва да се яде редовно за укрепване на имунитета и за предотвратяване или лечение на различни заболявания, с него не трябва да се прекалява. Той съдържа тирамин и може да бъде причина за чести главоболия.

Алкохолни напитки

Червеното вино, подобно на чесъна, в ограничени количества е много здравословно и може да помогне за подобряване на кръвната картина, регулиране на кръвното налягане и укрепване на тялото. Но не трябва да се консумира в големи количества, защото в този случай може да бъде причина за мигрена. Същото важи и за бялото вино и бирата. Всички тези алкохолни напитки съдържат тирамин. Освен това алкохолът увеличава притока на кръв към мозъка, което може да доведе до мигрена или да засили вече съществуваща.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук