Скандал! Министър Радев : Асен Василев бърка грубо в енергетиката, иска €480 милиона

0
сн. МФ

“В нито един момент с нас не са водени разговори и не е дискутирано пренасочването на близо 1 млрд. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост от енергийни проекти към саниране. Нашата позиция е ясна – че тези пари следва да се инвестират в енергийни проекти, насочени към енергийната независимост от Русия, за каквато цел се отпускат”, обяви пред парламентарната комисия за контрол на средствата от ЕС енергийният министър Румен Радев.

С изключително спокоен тон той даде да се разбере, че енергийната политика следва да се води от енергийното министерство и че в ресора му има сериозни намеси.

„Не съм останал с впечатление, че това е екипът, който води преговорите по новата глава RepowerEU в Плана за възстановяване и устойчивост“, заяви в прав текст министър Радев в отговор на въпрос на какъв етап са разговорите по тази тема с ЕК.

По механизма за RepowerEU България ще получи 480 млн. евро, които следва да бъдат инвестирани в енергийни проекти, гарантиращи независимост на сектора от Русия.

Преди месец финансовият министър Асен Василев хвърли бомбата като каза, че енергийният министър Румен Радев водел преговори с Еврокомисията всички тези пари или част от тях да отидат за саниране вместо за досега планираните разширения на електропреносната и газопреносната ни мрежа. Аргументът му беше, че спестената енергия допринася най-много за енергийната сигурност.

Радев не посочи конкретно кой води преговорите, но от обясненията се разбра, че става дума за намесата на финансовия министър Асен Василев в процеса.

Пред същата тази комисия през януари Василев изненадващо обяви, че целият ресурс по новата глава ще бъде пренасочен за проекти за саниране, където има много подготвени и некласирани проекти. Тези проекти се финансират по съвсем друга процедура, водена от регионалното министерство.

Думите на Радев изненадаха депутатите и дадоха повод на Томислав Дончев от ГЕРБ в прав текст да попита дали Асен Василев е излъгал комисията. Радев избегна директна конфронтация, като отново припомни в кой ресор попада енергетиката. Стигна се дотам депутати да препоръчват на Радев да потърси среща с Василев и да се разберат.

И от ГЕРБ, и от ПП имаше натякване колко лошо е да останат нефинансирани проекти за саниране на жилищни сгради.

Индиректно Радев даде да се разбере и че около включения след много активна роля на Асен Василев мегапроект за изграждане на батериен парк в Плана за възстановяване и устойчивост има много сериозни проблеми.

Мощностите в проекта Restore бяха намалени наполовина – от 6000 на 3000 MWh, в хода на механичното орязване на парите по плана заради преизчисления на БВП. Освен това парламентът разпореди проектът да се трансформира – от изцяло държавно дружество в схема и за физически и юридически лица.

“След всичките изчисления, които направихме при преработването на проекта в схема за подкрепа на физически и юридически лица, можем да осигурим съоръжения за съхранение на енергия с максимум капацитет от 1200 MWh при изисквани 3000”, обясни министърът.

Той уточни, че основният потенциал тук е по линия на индустриалните потребители. От думите на Радев се разбра, че останалият капацитет ще бъде осигурен по линия на допуснатите изключения в закона за енергетиката дейността съхранение да се извършва и от оператори на преносната и разпределителната мрежа.

От коментарите на Радев стана ясно, че той поначало не счита за целесоъбразен и друг от шумнорекламираните проекти при редактирането на плана за устойчивост – за производство на електроенергия от геотермални източници. “Не може да се разчита на големи мощности при производството на енергия от геотермални източници, те са по-подходящи за топлинното производство,” каза Радев.

И тази схема се преработва след намеса на парламента в грантова схема за физически и юридически лица. Новината изненада депутати от ПП, които попитаха какво става с проекта за пилотна централа.

Списъкът с проекти, подготвени от енергийното министерство по линия на RepowerEU, e бил готов още миналата година. Страната ни е имала шанс да го подаде до края на годината и да получи авансово финансиране, но този шанс е пропуснат и страната ни е сред държавите, които няма да имат право да ползват аванс. 21 държави-членки вече са получили авансово финансиране в размер на 20% от полагаемите се суми по този инструмент, или 10,4 млрд. евро. България, Германия, Ирландия и Люксембург нямат право на аванси, защото не са предали съответните глави по RepowerEU към края на 2023 г. Две държави не са поискали такова авансово финансиране.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук